Kubinyi pályázat - 2019

 Kubinyi pályázat - 2019

A 2018-ban elnyert, de 2019-ben megvalósított Kubinyi pályázat célja a Zempléni Múzeum új állandó kiállításának megvalósítása.

Eredetileg az állandó kiállítás létrehozásának projektjét két lépcsőben szerettük volna megvalósítani, (előkészítés, kivitelezés), de mivel az igényelt támogatásnak a felét sem kaptuk meg a 2018. évi támogatási döntéssel, ezért újabb szakaszok beiktatására is szükség lesz..

 1. ütem 2017-2018 – A háttéranyagok alapján a kiállítás forgatókönyvének véglegesítése, a kiállítás arculatának és látványtervének elkészíttetése, a szerencsi vár elméleti rekonstrukciójának elkészítése (2018. március 31-re elkészült)
 2. ütem 2018-2019 – Az új állandó kiállítás létrehozásának első szakasza:
 • a kiállító tér felújítása (festés, parkettafelújítás (keleti terem), parkettacsere (nyugati terem, nagyterem), az elektromos hálózat felújítása, a világítás cseréje)
 • a kiállítási installáció (asztalosipari, dekorációs munkák)
 • grafikai munkák
 1. ütem – 2019-2020 – A teljes kiállítási koncepció megvalósítása.
 • tartalomelőállítási és grafikai munkák
 • eszközbeszerzés
 • nyomdai munkák

Jelen pályázati beszámolónk a projekt megvalósításának a második ütemére vonatkozik. Ennek keretében elkészült:

 1. a termek műszaki felújítása
 • az elektromos rendszer felújítása

Az elektromos rendszer felújítása során sor került a villanyóra cseréjére, új vezetékrendszer kiépítésére, a mennyezeti sínrendszer kiépítésére és a megvilágításhoz szükséges eszközök beszerzésére

 • a parkettázás

A régi padlózat olyannyira elavult állapotban volt, hogy a teljes padlóborítás cserére szorult, a padló új pácolt parketta borítást kapott

 • fűtőtestek cseréje

A fűtőtestek cseréje is szükséges volt, a régi korrodált öntvényradiátorok helyett új lemezradiátorok lettek elhelyezve.

 

A látványtervnek megfelelően a keleti teremben gipszkartonból készült előfal kiépítésére került sor (idővonal – interaktív elem), és mind három kiállítóhelyiség festése is megtörtént. A kiállítási installáció és grafikai munkák (asztalosipari, dekorációs munkák) a látványtervben meghatározottak szerint.A kiállítási installáció és grafikai munkák (asztalosipari, dekorációs munkák) a látványtervben meghatározottak szerint.

 2. A kiállítási installáció és grafikai munkák (asztalosipari, dekorációs munkák) a látványtervben meghatározottak szerint.

A 2018. évi támogatásból a kiállítás alapelemei elkészültek, de a munka még nem nevezhető befejezettnek, hiszen pontosan arra nem jutott forrás, ami miatt belekezdtünk az új kiállítás megvalósításába: a korszerű technikai eszközök, az interaktív és látványelemek alkalmazására, valamint a kapcsolódó kiadványokat sem tudjuk megjelentetni. A 2019. évi pályázatunk segítségével ugyan megépítjük az új kiállítást az elkészült elemekből, de mivel ez a forrás nagyon szűk, az igényelt támogatás 10 %-át sem éri el, a folytatás mindenképpen szükségszerű lesz.

© 2019 Zempléni Múzeum. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.