Járásszékhelyen működő múzeumok szakmai támogatása - 2018

 

A járásszékhelyeken működő múzeumok 2017-ben elnyert, de 2018-ban felhasznált szakmai támogatásából a következő célok valósultak meg: 

1.      Gyűjtemény-feldolgozást elősegítő szakmai munka támogatása

 

Számítógépes nyilvántartásra történő átállás előkészítése, auditálásra alkalmas gyűjteménykezelő szoftver beszerzése, illetve meglévő gyűjteménykezelő szoftver „auditképessé” fejlesztése

A MúzeumDigitár rendszer segítségével múzeumok, köz- és magángyűjtemények bemutathatják, és ezáltal a nagyközönség és a kutatás számára is elérhetővé tehetik gyűjteményeik darabjait az interneten, valamint nyilván is tarthatják ezeket házon belül, digitális formában. A rendszer lehetőséget nyújt arra, hogy azok a múzeumok, köz- és magángyűjtemények is bekapcsolódhassanak a digitalizációba és közzé tehessék tárgyaikat az interneten, amelyeknek nincs elegendő anyagi forrásuk költséges digitális közzétételi és nyilvántartó szoftverek és szerverek megvásárlására, illetve a digitalizáció területén szakképzett gyűjteményi munkatársak foglakoztatására.

A MúzeumDigitár felhőalapú technológiára épül, rendkívül felhasználóbarát, üzemeltetéséhez csupán egy számítógépre és internetkapcsolatra van szükség. A rendszert a német múzeumkutató intézet (IfM) támogatásával, a sachsen-anhalt-i múzeumok szövetsége fejlesztette és fejleszti folyamatosan tovább. A MúzeumDigitár rendszert Németországban jelenleg már több, mint 320 múzeum használja digitális közzététel és nyilvántartás céljából. A szoftver további előnye, hogy a múzeumok által bevitt adatok tárolását a német fejlesztő ingyenesen biztosítja egy Németországban lévő, a legmagasabb adatbiztonsági előírásoknak megfelelő szerverparkban.

A MúzeumDigitár a legújabb múzeumi adatcsere szabványoknak megfelelő LIDO kimenttel is rendelkezik, így a rendszerben közzétett adatokat - amennyiben ezt a résztvevő múzeum szeretné - egyéb kulturális platformokon, mint például europeana.eu-n egyszerűen közzé lehet tenni. A regisztrációt követően a MúzeumDigitár magyar felhasználói ingyenesen - beszerzési költségek, licenc díj nélkül - hozzájuthatnak a digitális közzétételi és nyilvántartó szoftverhez.

A MúzeumDigitár munkatársai elvégezték a rendszer beüzemelését, felhasználói tréningek megtartását, meglévő adatbázisok migrálását, valamint a későbbiekben is biztosítják a zavartalan működést elősegítő folyamatos rendszertámogatást.

A MúzeumDigitár használatának helyszínen történő betanítása és a pályázati célban megjelölt adatimport (4700 tétel a tárgyi gyűjteményből, 10000 tétel az ex libris kollekcióból) megtörtént. A tárgyi gyűjtemény 100 %-ban feldolgozásra került, az ex libris gyűjtemény magyar vonatkozású anyagának importja is lezajlott. (ez a teljes gyűjtemény kb. 35 %-a).

A fejlesztés során a korábban Excel formátumban rögzített adatok az akkreditált múzeumi szoftver segítségével publikussá váltak. További adatkiegészítésre és más gyűjteményi egységek adatainak migrálására a későbbiekben kerül sor.

 

  2. Közvetlen műtárgykörnyezet feltételeinek javítása:

 -  Műtárgykörnyezetet szabályozó-ellenőrző berendezések beszerzése (párásító, szárító berendezések, mérőműszerek) – Testo 625 mérőműszer, Klima1stKlaas  típusú  mobil kondenzációs levegőszárító készülék 

 -  Légtisztító és levegőfertőtlenítő berendezések beszerzése - SA200 típusú légtisztító berendezés

 - Raktár és kiállító helyiségek hidegfényű műtárgybarát izzók beszerzése, felszereltetése

© 2019 Zempléni Múzeum. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.