Határtalan örökségünk

b_150_100_16777215_00_images_kassa-szerencs.png

b_150_100_16777215_00_images_kassa-szerencs.png 2020.július 1-jével elindult a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum és a szerencsi Zempléni Múzeum együttműködésében megvalósuló „Határtalan örökségünk – a szerencsi Rákóczi-vár és a kassai Rodostó-ház” című projekt, amelynek az a legfontosabb célkitűzése, hogy szorosabb együttműködés jöjjön létre a két intézmény között a Rákóczi-kultusz ápolásában.

Mindkét város Kassa és Szerencs ezer szállal kötődik a neves történelmi családhoz. Szerencs vára, amelyet a dinasztiaalapító Rákóczi Zsigmond épített fontos történelmi események színhelye volt. Falai között többször megfordult II. Rákóczi Ferenc is.

 Kassa nagyon fontos szerepet töltött be 16-17. századi Felső-Magyarország életében. Amikor a 20. század elején a nagyságos fejedelem hazahozott földi maradványainak méltó helyet kerestek, nem véletlenül esett a választás Kassára. Összeköti a közös sors a két várost, hiszen mindkét hely egy nevezetes, fejedelmi rangra emelt Rákóczi temetkezési helye: Szerencs Rákóczi Zsigmondnak, Kassa pedig  II. Rákóczi Ferencnek ad végső nyughelyet.

Közös projektünkben arra törekszünk, hogy fejlesszük a múzeumba látogatók számára nyújtható szolgáltatásokat, pl. egy modern multimédiás eszköz, az ún. szefigép beszerzését tervezzük. Nagyon fontosnak tartjuk a tapasztalatcserét is. A Zempléni Múzeum dolgozói részt vesznek a Rodostó-ház múzeumpedagógiai programjának fejlesztésében.

Amennyiben a körülmények lehetővé teszik, közös rendezvények, fesztiválok lebonyolítása is terveink között szerepel, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a határ két oldalán élő emberek kapcsolatba kerüljenek egymással.

 

© 2019 Zempléni Múzeum. All Rights Reserved.