Képeslapkészítés és digitalizálás a Zempléni Múzeumban

Intézményünk múzeumpedagógiai foglalkozásain a bolyais diákok hétről hétre egyre nagyobb szeretettel és kedvvel érkeztek a múzeumba, várva az újabb ismereteket és feladatokat. Mindig nagy érdeklődéssel fogadták a ppt-s előadásokat, de a legnagyobb élményt természetesen a gyakorlati feladatok jelentették.


A gyerekek megtekinthették a gyűjteményi darabokat, válogathattak kerámia betétes, hímzett, préselt fémlemezes, dombornyomott, hajasbabás, csipke utánzatú stb. lapok között. Készítettek Petőfi Sándort, egy marosvásárhelyi Kossuth-szobrot, egy Szent Istvánt, illetve egy 1848-as témakört ábrázoló lapot. Puzzle darabokra szétvágott képdarabokat illesztettek össze, ragasztottak, képeslapot formáltak. Ppt előadáshoz kapcsolódó gyakorlati feladatokat oldottak meg. Az elkészített képeslapokhoz a diákok borítékot címeztek, igaz-hamis állításokról döntöttek, valamint híres meseírók mesehőseit keresték meg. A múzeum már bedigitalizált képeslapjait megtekintették a hungaricana.hu című oldalon. A weblapon több kategória szerint keresgéltek a tanulók, témakörök vagy címszavak szerint. Egy-egy hungaricana.hu-ról kiválasztott lapot készítettek, valamint dolgoztak 3 dimenziós technikával, száraz virágokkal, illetve filc anyagokkal is. Tabletek segítségével a hungaricana-n bibliai és karácsonyi történeteket megelevenítő képeslapokkal ismerkedtek. Kedvenc bibliai történetüket elevenítették meg különböző dekorációs kellékek segítségével. A képeslapok bélyeghelyéhez a diákok egy saját rajzot készítettek, a címzés rovatba felírták nevüket, a közleményhez pedig az iskolatársaiknak írtak–rajzoltak karácsonyi üdvözletet. Az egyik utolsó foglalkozáson a digitalizált képeslapokról szóló ismereteiket, a hungarica.hu weblapon történt kereséseket és ezzel kapcsolatos élményeiket elevenítették fel, majd megismerkedtek a képeslapok digitalizálásának folyamatával laptop és szkenner felhasználásával, illetve saját készítésű lapjaikat olvasták be és digitalizálták.
Az összesen kilenc alkalom persze nem volt elég ahhoz, hogy a képeslapkészítés és digitalizálás minden apró fortélyát elsajátítsák, de szorgalmuknak és lelkesedésüknek köszönhetően minden feladatot kiválóan megoldottak, így ők is és mi is elégedetten tartottuk meg az utolsó záró, elköszönő foglalkozást. A sok-sok képeslapot pedig egy, az iskolában megtekinthető kiállítás keretében mutattuk meg az iskolatársaknak, tanároknak és szülőknek.

© 2019 Zempléni Múzeum. All Rights Reserved.