PowerPoint előadások a DigiMúzeumban

A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001" elnevezésű projekt keretében a Bolyai János Katolikus Általános Iskola alsó tagozatos diákjai PowerPoint előadások segítségével közelebbről is megismerkedhettek a Zempléni Múzeum képeslapgyűjteményével és annak minden apró érdekességével.


A diákok az első ilyen ppt előadáson bepillanthattak a levelezési lap történetébe, a képeslapok világába, megismerkedtek az első magyar képeslapok történetével, valamint a múzeum több mint egymillió darabos nagyságrendű gyűjteményével. A „Földrajzi témájú képeslapok” című órán bevezetést kaptak az úgynevezett „látóképes lapok”-on keresztül a képeslapkiadás fő korszakaiba, így a századforduló, majd a két világháború közötti képeslapok sajátosságaiba, majd az 1945-től az 1960-as évek végéig, illetve az 1970-es évektől 1991-ig kiadott, valamint napjaink képeslapjainak világába. A tematikus képeslapok elméleti megismertetése során szó volt a „tematika” és „tematikus” szavak jelentéséről, az adott csoport főbb témáiról, millenniumi képeslapokról, nagy történelmi sorsfordulókat, híres történelmi személyeket, magyar szenteket ábrázoló, valamint alkalmi lapokról. A legnagyobb kedvenc pedig az október 25-én megtartott előadás volt, melyen a mese témakörét boncolgattuk a kicsikkel. Ennek megfelelően szó volt a mese eredetéről és történetéről, bibliai megjelenésükről, magyar mesegyűjtőkről, a műfaj osztályozásáról eredetük szerint, típusairól és jellemzőiről, valamint híres meseírókról.
Minden témakör bevezetéséhez nagy segítséget jelentett az egy-egy előadással való bevezetés, így a diákok hamarabb megjegyezték a tudnivalókat és a PowerPoint előadáshoz kapcsolódó gyakorlati feladatokat is könnyen megoldották.

 

 

© 2019 Zempléni Múzeum. All Rights Reserved.