Bolyais diákok a DigiMúzeumban

2017. október 4-én elindult a Zempléni Múzeum DigiMúzeum projektje a Bolyai iskola felső tagozatos tanulói számára.  A diákok hetente egyszer, előre láthatólag 8 alkalommal látogatnak el a Zempléni Múzeumba, ahol megismerkednek az ex librisekkel és vesznek részt a feldolgozásukban, valamint múzeumpedagógus segítségével kiállítást készítenek az általuk feldolgozott anyagból.

Az első négy alkalommal a tanulók az ex librisek kialakulásával, fajtáival, múzeumi tárgyként való szerepével ismerkedtek meg. Az előadásokat minden esetben PowerPoint segítségével tettük érdekesebbé, befogadhatóbbá a gyerekek számára.

Az első „szakkör” alkalmával a megismerkedtek az ex libris fogalmával és a múzeumban állandó kiállításként megtekinthető szerencsi származású Fery Antal munkáival és ex libris dúcaival.

A következő alkalommal kicsit jobban elmélyültünk az ex libris kialakulásának történetében és a magyar ex libris készítők munkáiban.

A harmadik alkalommal a múzeum igazgatója, Fazekas Lászlóné, Jutka néni tartott előadást a múzeumok tevékenységéről és az ex librisről mint múzeumi tárgyról.

A negyedik alkalom az ex libris mintájára készült ex herbáriummal ismerkedtek meg, amely növényekkel foglalkozó, természeti értékeinket bemutató kisgrafikai alkotások. Az előadást egy meghívott előadó, Krusinszki Ferenc tartotta a tanulók számára.

© 2019 Zempléni Múzeum. All Rights Reserved.