Édes évek - A szerencsi csokoládégyártás száz éve - új kiállításunk

2023.  június 8-án új kiállítás nyílt meg a Zempléni Múzeumban, amely bemutatja a szerencsi csokoládégyártás történetének egyes szakaszait, a fejlődés legfontosabb állomásait. A tárlat által megismerkedhetünk a magyar csokoládégyártás kezdeteivel és a szerencsi gyár nagy korszakaival. A népszerű termék, a szerencsi csokoládé méltán vált híressé. A gyár alapítói és a későbbi utódok mindent megtettek azért, hogy szép és különlegesen finom termékek kerüljenek ki a gyárból.

                                                                                                                                          a_csokis4.jpg

 

  A kiállítás  első termében az alapítástól az államosításig, a második, nagyobb teremben az ötvenes évektől a privatizációig idézzük fel az eseményeket, sőt napjainkig, a Nestlé és a Szerencsi Bonbon Kft. tevékenységéig elvisszük a történetet. Mindezeken kívül ráirányítjuk a figyelmet sok más érdekességre. A kakaó kultúrtörténetének bemutatásával indítunk, majd  felvillantuk  a magyar édesipar kezdeteit és megismertetjük a látogatókat a Szerencsen és a más gyárakban készült ikonikus édességekkel: többek között a konyakmeggyel, a mogyorós és a tejcsokoládéval.

                                                                                                          a_csokis_5.jpg

Az Édes évek című kiállítás gazdag tárgyi és képi anyaggal mutatja be a szerencsi csokoládégyártás történetét. Örömteli, hogy a gyári dolgozói számára mindig fontos volt üzemük múltja, ezért számos értékes dokumentumot megőriztek, és átadtak a múzeumnak. Sok látogatóban nosztalgiát kelt a régi plakátok, reklámanyagok, gyönyörű desszertes dobozok, a filmrészletek által felidézett emlékek sora. Szinte mindannyian emlékszünk gyermekkorunk kedvenc édességeire, amelyeket a képeken és a tárlókban újra felfedezhetünk.  

 

                                                                                                              a_csokis_1.jpg    

Sok egyéb érdekes téma is kibontakozik a tárlatban. Azt  tudjuk, hogy a csokoládé az egyik legnépszerűbb élelmiszer, de vajon hogyan készül? Mi a jó csokoládé titka? Melyek azok az ikonikus finomságok, amelyeket a magyar cukrászok fejlesztettek ki? Kik tervezték a legszebb bonbonos és desszertes dobozokat? Hogyan hatott az édességek elterjedése az ünnepi szokásainkra?

                                                                                                               a_csokis3.jpg

 

A látogatók számára az információkban gazdag, ugyanakkor a látványos, interaktív elemekkel kiegészített kiállítás igazi nosztalgikus élményt nyújt.

                                                                                                                            a_csokis2.jpg  

 

 

 

 

© 2019 Zempléni Múzeum. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.