Tisztelt Látogatóink!

 

Ezúton értesítjük Önöket, hogy a koronavírus terjedésével összefüggésben meghozott kormányzati döntésekre (46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet, 5.§) tekintettel, fenntartónkkal egyeztetve a Zempléni Múzeumot 2020. március 17-től határozatlan ideig zárva tartjuk.

Digitalizált képes levelezőlapjaink közül továbbra is csemegézhetnek a 

hungarica.hu közgyűjteményi portálon, valamint a 

kepeslapmuzeum.hu weboldalunkon.

A választott képes levelezőlapokról a nagy felbontású másolat-küldő szolgáltatásunk folyamatos.

Kérjük, hogy az aktuális információkért kísérjék figyelemmel a múzeum honlapját és hivatalos Facebook oldalát.

Megértésüket köszönjük!

 

Ezen írásunkkal a száz esztendővel ezelőtt, 1920. február 20-án született Salánki Istvánra (1920–2014) emlékezünk, aki 60 évig állt a Szerencsi Cukorgyár szolgálatában, egész életét az üzem irányításának és a gyártörténet kutatásának szentelte,majd a Cukormúzeum vezetőjeként dolgozott. Emléke nemcsak családtagjai, ismerősei, munkatársai körében él, elmélyült, széles körű tudása, a munkához való hozzáállása, szorgalma példát ad Szerencs város egész közösségének.

 

Read more: Száz éve született Salánki István

A hozzátartozóinkkal, szeretteinkkel történő kapcsolattartás nem új keletű igény az emberiség történelmében. Különösen az egyházi ünnepek szolgáltattak alkalmat a közösségi, rokoni kapcsolatok ápolásának, így például a képes levelezőlapok elterjedése előtt karácsony, húsvét és pünkösd alkalmából a fiatal lányok gyakran ajándékoztak kis szent képeket.

Az illusztrált, azaz képes levelezőlapokat 1878-ban a párizsi postakonferencia hivatalos küldeménynek ismerte el és ezzel elkezdődött az anzikszok diadalútja. A lapkiadás kezdetétől napjainkig a városképi lapok mellett legnagyobb mennyiségben üdvözlőlapok kerülnek kiadásra. Írásunkban az üdvözlőlapokhoz tartozó karácsonyi képeslapok magyarországi történetét mutatjuk be.

Read more: A karácsonyi képes levelezőlapok története

Napjainkban a karácsony alkalmából feladott képes levelezőlapokon boldog újévet is szoktunk kívánni. A második világháborúig azonban külön képeslapok készültek újév alkalmából, így a karácsonyi üdvözletek után külön újévi témájú képeslapokat is feladtak. Az újévi lapok a karácsonyi képeslapokhoz képest kevés változáson mentek keresztül, ahogyan napjainkban is, főként boldogságot és jó szerencsét kívántak vele, a szimbólumrendszere a képeslapkiadás kezdetétől a legutóbbi időkig nem sok változáson ment keresztül.

Read more: Az újévi képes levelezőlapok és szimbólumaik

Tisztelt Látogatóink!

 

Ezúton értesítjük Önöket, hogy a Zempléni Múzeum 2019. december 21-től december 29-ig technikai okok miatt zárva tart.

Megértésüket köszönjük!

Language

Contact

Telefon/fax:

+36 47 777 770

Adress:

Hungary

postal code 3900; Szerencs

Huszárvár street 11. 

 

E-mail:

muzeum@szerencs.hu

Informations

Opening hours: 

Weekdays:

Between 08.00 and 16.00

Saturday, Sunday:

Between 10.00 and 16.00

Entrance fees:

Normal: 600 Ft

Reduced: 300 Ft

Postcard catalogue

 Képeslapok

Collection protection

 

 Copyright © 2020 Zempléni Múzeum  Rights Reserved.