Intézményünk múzeumpedagógiai foglalkozásain a bolyais diákok hétről hétre egyre nagyobb szeretettel és kedvvel érkeztek a múzeumba, várva az újabb ismereteket és feladatokat. Mindig nagy érdeklődéssel fogadták a ppt-s előadásokat, de a legnagyobb élményt természetesen a gyakorlati feladatok jelentették.


A gyerekek megtekinthették a gyűjteményi darabokat, válogathattak kerámia betétes, hímzett, préselt fémlemezes, dombornyomott, hajasbabás, csipke utánzatú stb. lapok között. Készítettek Petőfi Sándort, egy marosvásárhelyi Kossuth-szobrot, egy Szent Istvánt, illetve egy 1848-as témakört ábrázoló lapot. Puzzle darabokra szétvágott képdarabokat illesztettek össze, ragasztottak, képeslapot formáltak. Ppt előadáshoz kapcsolódó gyakorlati feladatokat oldottak meg. Az elkészített képeslapokhoz a diákok borítékot címeztek, igaz-hamis állításokról döntöttek, valamint híres meseírók mesehőseit keresték meg. A múzeum már bedigitalizált képeslapjait megtekintették a hungaricana.hu című oldalon. A weblapon több kategória szerint keresgéltek a tanulók, témakörök vagy címszavak szerint. Egy-egy hungaricana.hu-ról kiválasztott lapot készítettek, valamint dolgoztak 3 dimenziós technikával, száraz virágokkal, illetve filc anyagokkal is. Tabletek segítségével a hungaricana-n bibliai és karácsonyi történeteket megelevenítő képeslapokkal ismerkedtek. Kedvenc bibliai történetüket elevenítették meg különböző dekorációs kellékek segítségével. A képeslapok bélyeghelyéhez a diákok egy saját rajzot készítettek, a címzés rovatba felírták nevüket, a közleményhez pedig az iskolatársaiknak írtak–rajzoltak karácsonyi üdvözletet. Az egyik utolsó foglalkozáson a digitalizált képeslapokról szóló ismereteiket, a hungarica.hu weblapon történt kereséseket és ezzel kapcsolatos élményeiket elevenítették fel, majd megismerkedtek a képeslapok digitalizálásának folyamatával laptop és szkenner felhasználásával, illetve saját készítésű lapjaikat olvasták be és digitalizálták.
Az összesen kilenc alkalom persze nem volt elég ahhoz, hogy a képeslapkészítés és digitalizálás minden apró fortélyát elsajátítsák, de szorgalmuknak és lelkesedésüknek köszönhetően minden feladatot kiválóan megoldottak, így ők is és mi is elégedetten tartottuk meg az utolsó záró, elköszönő foglalkozást. A sok-sok képeslapot pedig, egy az iskolában megtekinthető kiállítás keretében mutattuk meg az iskolatársaknak, tanároknak és szülőknek.

Nyelvváltó

Információk

Nyitva tartás:


Hétköznapokon:

8.00-16.00 óra között

Szombat, vasárnap, ünnepnapok:

10.00-16.00 óra között

 

Belépőjegy árak:

Teljes árú jegy: 600 Ft

Kedvezményes árú jegy: 300 Ft

 

Tárlatvezetés:

    családoknak (6 főig)

        1500 Ft

    csoportoknak (7 fő felett)

        4000 Ft

 

Telefon: 47/777770

 

Cím:

3900 Szerencs, Huszárvár u 11.

 

E-mail: muzeum@szerencs.hu

Képeslap-katalógus

 Képeslapok

Állományvédelem

 

 Copyright © 2020 Zempléni Múzeum  Rights Reserved.