A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 elnevezésű projekt keretében, a Bolyai János Katolikus Általános Iskola alsó tagozatos diákjai PowerPoint előadások segítségével közelebbről is megismerkedhettek a Zempléni Múzeum képeslapgyűjteményével és annak minden apró érdekességével.


A diákok az első ilyen ppt előadáson bepillanthattak a levelezési lap történetébe, a képeslapok világába, megismerkedtek az első magyar képeslapok történetével, valamint a múzeum több mint egymillió darabos nagyságrendű gyűjteményével. A „Földrajzi témájú képeslapok” című órán bevezetést kaptak az úgynevezett „látóképes lapok”-on keresztül a képeslapkiadás időszakaiba, a két világháború között jellemző lapok, az 1945-től az 1960-as évek végéig jellemző, az 1970-től az 1991-es évekig készített, valamint napjaink képeslapjainak világába. A tematikus képeslapok elméleti megismertetése során szó volt a „tematika” és „tematikus” szavak jelentéséről, az adott csoport főbb témáiról, millenniumi képeslapokról, nagy történelmi sorsfordulókat, híres történelmi személyeket, magyar szenteket ábrázoló, valamint alkalmi lapokról. A legnagyobb kedvenc pedig az október 25-én megtartott előadás volt, melyen a mese témakörét boncolgattuk a kicsikkel. Ennek megfelelően szó volt a mese eredetéről és történetéről, bibliai megjelenésükről, magyar mesegyűjtőkről, a műfaj osztályozásáról eredetük szerint, típusairól és jellemzőiről, valamint híres meseírókról.
Minden témakör bevezetéséhez nagy segítséget jelentett az egy-egy előadással való bevezetés, így a diákok hamarabb megjegyezték a tudnivalókat és a PowerPoint előadáshoz kapcsolódó gyakorlati feladatokat is könnyen megoldották.

 

 

Nyelvváltó

Információk

Nyitva tartás:


Hétköznapokon:

8.00-16.00 óra között

Szombat, vasárnap, ünnepnapok:

10.00-16.00 óra között

 

Belépőjegy árak:

Teljes árú jegy: 600 Ft

Kedvezményes árú jegy: 300 Ft

 

Tárlatvezetés:

    családoknak (6 főig)

        1500 Ft

    csoportoknak (7 fő felett)

        4000 Ft

 

Telefon: 47/777770

 

Cím:

3900 Szerencs, Huszárvár u 11.

 

E-mail: muzeum@szerencs.hu

Képeslap-katalógus

 Képeslapok

Állományvédelem

 

 Copyright © 2020 Zempléni Múzeum  Rights Reserved.