reklám2
Szerencs újkori történelme szorosan összekapcsolódik termelő üzemeinek: a cukorgyárnak és a csokoládégyárnak történetével. Sikerük fellendítették a város gazdasági és kulturális életét, hozzájárultak a térség ipari kultúrájának meghonosodásához.


A cukorgyár 1889-ben, a csokoládégyár 1923-ban kezdte meg működését.  A gyár indulásakor ez az édességfajta még nem volt ismert a termék, és a kevés gép állt rendelkezésre, így csak táblás csokoládét és kakaóport gyártottak. A gyári dolgozók száma 1923-ban  még csak 50 fő volt, akik 10 vagon árut termeltek.

A gyár első vezetőjének Liechti Frigyest, a svájci származású élelmiszeripari mérnök-szakembert választotta az igazgatóság, aki 25 éven keresztül állt az üzem élén. E negyed évszázad alatt állandó gyártmány- és csomagolásfejlesztéssel, a műszaki színvonal javításával, jól megszervezett ügynöki hálózatra támaszkodó kereskedelmi munkával világhírűvé váltak a „cicás” emblémával jelzett termékek. Válogatott munkaerő kiváló minőségű alapanyagból elsőrendű árut gyártott. Évről évre nőtt a termelés és mindinkább keresett és világszerte ismertebb lett a szerencsi csoki.

kakaópor4A második világháború előtt az ország legnagyobb csokoládégyára működött városunkban, amely a az államosítás után sem veszítette el tekintélyét, hiszen kiváló minőségű csokoládét állított elő 1994-ig. Szerencs csokoládéhoz kötődő hírnevét napjainkban a Szerencsi Bonbon Kft. őrzi és örökíti tovább.

csoki 12A nevezetes csokoládégyárnak, alapítóinak és munkásainak állít emléket az a kiállítás, melynek alapját Maszler László magángyűjteménye képezi. A tárlaton eredeti dokumentumok, fényképek segítségével felidézzük a gyár történetét, s bemutatjuk a ránk maradt tárgyi emlékeket, szerszámokat, öntőformákat, csokoládécsomagolási anyagokat. Az érdeklődők láthatnak számos csokoládéból készült figurát is, többek között megtekinthetik Csukás István és Sajdik Ferenc rajzfilmjének főszereplőjét, a csoki imádó Gombóc Artúrt is. A tárlat leglátványosabb része a gyár igazgatói irodájának, az eredeti bútorzatnak a bemutatása. A tárgyi emlékek, dokumentumok sorát filmvetítéssel egészítjük ki.

Nyelvváltó

Információk

Nyitva tartás:


Hétköznapokon:

8.00-16.00 óra között

Szombat, vasárnap, ünnepnapok:

10.00-16.00 óra között

 

Belépőjegy árak:

Teljes árú jegy: 600 Ft

Kedvezményes árú jegy: 300 Ft

 

Tárlatvezetés:

    családoknak (6 főig)

        1500 Ft

    csoportoknak (7 fő felett)

        4000 Ft

 

Telefon: 47/777770

 

Cím:

3900 Szerencs, Huszárvár u 11.

 

E-mail: muzeum@szerencs.hu

Képeslap-katalógus

 Képeslapok

Állományvédelem

 

 Copyright © 2020 Zempléni Múzeum  Rights Reserved.