KLP 001A szerencsi Zempléni Múzeum új állandó kiállítása az intézmény legjelentősebb kollekcióját, a nemzetközi hírű képeslevelezőlap-gyűjteményt tárja a látogatók elé.

A  képes levelezőlap egy olyan nyomdatermék, amelynek az elsődleges funkciója az üzenetközvetítés. Arra szolgál, hogy a feladó által elküldött üzenet - a posta mindenkori szabályai szerint bérmentesítve, nyitott formában, a posta közvetítésével - eljusson a címzetthez.  Illusztrált oldalát nyomdai vagy fotografikus eljárásokkal készítik, és sokszorosítva, nagy példányszámban kerül üzleti forgalomba. A képeslap azonban több, mint egy egyszerű postatermék, hiszen az előoldala értékes képeket, a hátoldala pedig fontos írásos információkat tartalmazhat.

WEIN 002Kiállításunk célja, hogy felhívjuk a figyelmet erre az érdekes kordokumentumra. Bemutatjuk történetét, megjelentetésének körülményeit, régi és újabb funkcióit.

Felidézzük a tárgy keletkezésének körülményeit egy képeslapkiadó-vállalkozó, Weinstock Ernő  életének és tevékenységének bemutatásával, a foglalkozásához kötődő és személyes tárgyai segítségével.

KLP 007Felhívjuk a figyelmet a képeslap eredeti funkciójára, a postai úton eljuttatott üzenetközvetítésre. Egy századelős képeslapbolt belső berendezésével, kínálatával is megismerkedhetünk, ugyanakkor felidézzük az üzenet közvetítőjét, a postaenteriőr segítségével.

Természetesen sok-sok képeslapot is bemutatunk, mind eredeti formájában, mind pedig digitális változatban. Az informatikai eszközök segítségével ugyanis a látogatók megnézhetik azon lapokat is, amelyekre ők kíváncsiak, és a nem csak azokat, amelyeket mi választottunk ki.

KLP 012A kiállítás ezen részében megemlékezünk az adományozó-múzeumalapítóról, dr. Petrikovits Lászlóról. 

KLP 005Élményelemekben is gazdag az új kiállítás: pl. a Weinstock-szoba  műtermében korabeli ruhába öltözve lehet fényképezkedni. A másik teremben egy régi utcai telefonfülke audioguide-ként működik. A"papírnemű áruház" tárgyait pedig érinteni, tapintani lehet, ezek a fogyatékkal élők, pl. a látássérültek számára  élménydúsabbá teszik a látogatást.

Nyelvváltó

Információk

Nyitva tartás:


Hétköznapokon:

8.00-16.00 óra között

Szombat, vasárnap, ünnepnapok:

10.00-16.00 óra között

 

Belépőjegy árak:

Teljes árú jegy: 600 Ft

Kedvezményes árú jegy: 300 Ft

 

Tárlatvezetés:

    családoknak (6 főig)

        1500 Ft

    csoportoknak (7 fő felett)

        4000 Ft

 

Telefon: 47/777770

 

Cím:

3900 Szerencs, Huszárvár u 11.

 

E-mail: muzeum@szerencs.hu

Képeslap-katalógus

 Képeslapok

Állományvédelem

 

 Copyright © 2020 Zempléni Múzeum  Rights Reserved.