targyiSzerencs a Magyarország északkeleti régiójában, a Hegyalja kapujában fekvő kisváros gazdag történelmi hagyományokkal rendelkezik. A 16. század folyamán, amikor a török hódítás következtében a település határterületnek számított, számos olyan esemény történt itt, amely az ország politikai életére is  jelentős hatással bírt. Itt építette meg első várerődítményét Rákóczi Zsigmond, aki a tekintélyes arisztokratacsalád tagjai közül elsőként vált Erdély fejedelmévé. A református templom falai között tartották 1605.április 17 és 20 között azt az országgyűlést, amelyen Bocskai Istvánt Magyarország fejedelmévé választották meg. E történelmi hagyományok szinte kötelezték arra a szerencsi polgárokat, hogy múzeumot alapítva őrizzék a régi korok emlékeit. A múzeum létrehozása azért is indokolt volt, mert a településen élt Magyarország egyik neves műgyűjtője, dr. Petrikovits László, aki gyűjteményeinek jelentős részét: 400000 db képeslapot, régészeti, képzőművészeti, néprajzi tárgyakat, értékes könyvrégiségeket adományozott a városnak. Így kezdte meg működését 1967-ben a helytörténeti múzeum, amely 1972-től a Zempléni Múzeum nevet viseli, jelezve, hogy az intézmény már nemcsak a város, hanem a dél-zempléni települések történeti és néprajzi emlékeit is kutatja és gyűjti.

RAKTAR 010A Zempléni Múzeum tárgyi gyűjteménye úgy jött létre, hogy a Szerencsi Művelődési Klub és a Községi Tanács 1965 februárjában felhívást tett közzé, amelyben arra kérték a lakosságot, hogy a még meglévő tárgyakat, dokumentumokat ajánlják fel a megalapítandó muzeális gyűjtemény számára. A feladat nem volt egyszerű, hiszen a múlt emlékeiből számos tárgy, például  aSzirmay család által lakott várkastély  teljes belső berendezése eltűnt vagy elpusztult a második világháború alatt és után. 1965. február 12-én hivatalosan is bejelentették a felügyelő szerveknek, hogy Angyal Béla vezetésével megalakult a Szerencsi Muzeális Gyűjtemény, és a gyűjtési tevékenységet megkezdték. Az említett vezetőn kívül Erdei Ferenc, Farkas István, Novákovits István, dr. Petrikovits László és Siska Gábor vett részt a tárgyak gyűjtésében, amely olyannyira sikeres volt, hogy 1967-ben megnyílhatott az első helytörténeti kiállítás az első képeslap-kiállítással egy időben.

A Zempléni Múzeum megalakulás után is folytatódott a tárgyak gyűjtése. Jelenleg 4700 darab tárgyból áll a kollekció, melynek jelentős részét a Szerencs és környékéről, a Taktaközből és a Harangodvidékről gyűjtött néprajzi tárgyak teszik ki. A zempléni Hegyköz tájegységből is vannak tárgyaink, a komlóskai tájház anyagát is a múzeum kezeli. Szerencs történetéhez kapcsolódó anyagot is őrzünk, a környékről előkerült régészeti és numizmatikai anyag a Herman Ottó Múzeum raktáraiban vannak.

 

 

Nyelvváltó

Információk

Nyitva tartás:


Hétköznapokon:

8.00-16.00 óra között

Szombat, vasárnap, ünnepnapok:

10.00-16.00 óra között

 

Belépőjegy árak:

Teljes árú jegy: 600 Ft

Kedvezményes árú jegy: 300 Ft

 

Tárlatvezetés:

    családoknak (6 főig)

        1500 Ft

    csoportoknak (7 fő felett)

        4000 Ft

 

Telefon: 47/777770

 

Cím:

3900 Szerencs, Huszárvár u 11.

 

E-mail: muzeum@szerencs.hu

Képeslap-katalógus

 Képeslapok

Állományvédelem

 

 Copyright © 2020 Zempléni Múzeum  Rights Reserved.