A pünkösdi képeslapküldés szokása nem napjainkban ment ki a divatból. A hazai nyomdaipar fejletlensége miatt a Millenniumig főként német gyártók képeslapjai voltak forgalomban és ekkor nálunk is elterjedtek a német területeken jellemző pünkösdi képeslapok. E lapok motívumain az egyházi szimbólumok szinte egyáltalán nem jelennek meg, inkább a pünkösd nyárünnep jellege volt a hangsúlyos. Az I. világháború után pedig végképp eltűnnek a pünkösdi képeslapok.

 

Időszaki kiállításunkban pünkösd ünnepét három szemszögből járjuk körül. A pünkösd nyárünnep (zöldfarsang) jellegére tekintettel képeslap gyűjteményünk természeti tárgyú anzikszjaiból válogatva megismerhetik a május végére és júniusra jellemző növényeket (gondoljunk csak a pünkösdi rózsára), madarakat, lepkéket.

A kiállítás második része a pünkösd egyházi jelentőségét idézi meg, különös tekintettel a legnépszerűbb búcsújáró helyekre, hiszen a vallási tradíciók között pünkösdöt a búcsújárások elindítójaként említhetjük. Lényegében pünkösd ünnepe nyitja meg a búcsújárások szezonját.

Kiállításunk harmadik részében betekintést nyújtunk abba, hogy a természeti szimbólumok és a pünkösdhöz kapcsolódó vallási tartalom miként jelenítődött meg a képeslapokon a századfordulótól az első világháború végéig. Látogatóink különleges technikával készített képeslapok mellett mára már bizarrnak ható képes levelezőlapokat is megtekinthetnek.

Pünkösdkor ünnepnapi nyitva tartás szerint, 10-16 óra között szeretettel várjuk Önöket!

Language

Contact

Telefon/fax:

+36 47 777 770

Adress:

Hungary

postal code 3900; Szerencs

Huszárvár street 11. 

 

E-mail:

muzeum@szerencs.hu

Informations

Opening hours: 

Weekdays:

Between 08.00 and 16.00

Saturday, Sunday:

Between 10.00 and 16.00

Entrance fees:

Normal: 600 Ft

Reduced: 300 Ft

Postcard catalogue

 Képeslapok

Collection protection

 

 Copyright © 2020 Zempléni Múzeum  Rights Reserved.