Zempléni Múzeum idén is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája című rendezvénysorozathoz, melynek keretén belül 2018. június 23-án szombaton 17 órától változatos programokkal vártuk látogatóinkat. Az idei év főszereplője maga a Szerencsi vár volt, ehhez kapcsolódó előadásokkal, kicsiknek és nagyoknak szóló programokkal vártunk minden kedves érdeklődőt.

A Zempléni Múzeum a Múzeumok Éjszakáját a hagyományoknak megfelelően a múzeumalapító dr. Petrikovits László szobránál történt tisztelgéssel nyitotta. Dr. Petrikovits László 1967. július 15-én kelt adománylevelében 400.000 képeslapot és más jellegű helytörténeti gyűjteményét ajánlotta fel Szerencs - akkor még község - javára. E nemes adomány teremtette meg a szerencsi múzeum gyűjteményének alapját, és a folyamatos állománybővítésnek köszönhetően országszerte mint "A Képeslapmúzeum" ismert. Fazekasné Majoros Judit igazgatónő és Nyíri Tibor polgármesteri feladatok ellátásával megbízott alpolgármester méltatták Petrikovits László emlékét és helyezték el a szobránál a koszorúkat.

 

 

 

A "Várak Magyarországon" címet viselő kamarakiállítást Fazekasné Majoros Judit igazgatónő nyitotta meg. A kiállítás keretében a történelmi és a mai Magyarország területén található várakról készült képes levelezőlapokkal hívtuk időutazásra látogatóinkat.

 

 

Múzeumpedagógiai foglalkozásaink során kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatták a várépítés és a vártervezés rejtelmeit, vállalkozókedvűek különleges technikákkal készíthettek várak metszeteit ábrázoló képes levelezőlapot.

 

 

Idei évben a szerencsi Rákóczi-vár kapta a főszerepet a Zempléni Múzeumban. Látogatóinkat a vár régészeti feltárásával és egykori kinézetének rekonstrukciójával ismertette meg két előadónk, László Csaba régész (Budapest) és Nagy Gábor építészmérnök (Pécs). László Csaba 1979 és 1991 között a szerencsi vár feltárását vezette, így a leghitelesebb forrásból ismerhettük meg a vár történetét, építészeti sajátosságait, a legenda és a valóság összevetését.

László Csaba történelmi forrásokon és saját kutatási eredményein keresztül mutatta be a vár építéstörténetét, majd vársétára invitált minket, ahol bejártuk az Urak Házát, a reneszánsz belső udvart, az ebédlőpalotát, megtekintettük az elbontott északi torony maradványait, a nyugati palotaszárnyat, majd a mosókonyhát. A múzeum erkélyén László Csaba több érdeklődői kérdésre válaszolt.

 

 

 

Következő előadónk, Nagy Gábor építészmérnök szintén utazásra invitált minket. Hosszas és alapos kutatómunka előzte meg a szerencsi vár külső és belső 3D-s rekonstrukcióját, az eddig elkészült munkát mutatta be Nagy Gábor, aki előadásában a rekonstrukciós folyamat nehézségeiről, kihívásairól is beszámolt, az által készített kisfilm és képek pedig 1625-be repítették a hallgatóságot.

 

 

 

Idén is jó hangulatban, tartalmasan telt a Múzeumok Éjszakája a Zempléni Múzeumban. Ezúton is köszönjük előadóinknak és minden kedves vendégünknek, hogy részvételükkel emelték Szent Iván éjjelének fényét!

 

Language

Contact

Telefon/fax:

+36 47 777 770

Adress:

Hungary

postal code 3900; Szerencs

Huszárvár street 11. 

 

E-mail:

muzeum@szerencs.hu

Informations

Opening hours: 

Weekdays:

Between 08.00 and 16.00

Saturday, Sunday:

Between 10.00 and 16.00

Entrance fees:

Normal: 600 Ft

Reduced: 300 Ft

Postcard catalogue

 Képeslapok

Collection protection

 

 Copyright © 2019 Zempléni Múzeum  Rights Reserved.