A pünkösdi képeslapküldés szokása nem napjainkban ment ki a divatból. A hazai nyomdaipar fejletlensége miatt a Millenniumig főként német gyártók képeslapjai voltak forgalomban és ekkor nálunk is elterjedtek a német területeken jellemző pünkösdi képeslapok. E lapok motívumain az egyházi szimbólumok szinte egyáltalán nem jelennek meg, inkább a pünkösd nyárünnep jellege volt a hangsúlyos. Az I. világháború után pedig végképp eltűnnek a pünkösdi képeslapok.

 

Időszaki kiállításunkban pünkösd ünnepét három szemszögből járjuk körül. A pünkösd nyárünnep (zöldfarsang) jellegére tekintettel képeslap gyűjteményünk természeti tárgyú anzikszjaiból válogatva megismerhetik a május végére és júniusra jellemző növényeket (gondoljunk csak a pünkösdi rózsára), madarakat, lepkéket.

A kiállítás második része a pünkösd egyházi jelentőségét idézi meg, különös tekintettel a legnépszerűbb búcsújáró helyekre, hiszen a vallási tradíciók között pünkösdöt a búcsújárások elindítójaként említhetjük. Lényegében pünkösd ünnepe nyitja meg a búcsújárások szezonját.

Kiállításunk harmadik részében betekintést nyújtunk abba, hogy a természeti szimbólumok és a pünkösdhöz kapcsolódó vallási tartalom miként jelenítődött meg a képeslapokon a századfordulótól az első világháború végéig. Látogatóink különleges technikával készített képeslapok mellett mára már bizarrnak ható képes levelezőlapokat is megtekinthetnek.

Pünkösdkor ünnepnapi nyitva tartás szerint, 10-16 óra között szeretettel várjuk Önöket!

Nyelvváltó

Információk

Nyitva tartás:


Hétköznapokon:

8.00-16.00 óra között

Szombat, vasárnap, ünnepnapok:

10.00-16.00 óra között

 

Belépőjegy árak:

Teljes árú jegy: 600 Ft

Kedvezményes árú jegy: 300 Ft

 

Tárlatvezetés:

    családoknak (6 főig)

        1500 Ft

    csoportoknak (7 fő felett)

        4000 Ft

 

Telefon: 47/777770

 

Cím:

3900 Szerencs, Huszárvár u 11.

 

E-mail: muzeum@szerencs.hu

Képeslap-katalógus

 Képeslapok

Állományvédelem

 

 Copyright © 2020 Zempléni Múzeum  Rights Reserved.