A múzeumok állandó kiállításainak megújulását segítő Kubinyi program már az ország több muzeális intézményében új szemléletű, modern tárlatok létrehozását eredményezte. A Zempléni Múzeum 2017. és a 2018. évben  is sikerrel pályázott a támogatás elnyerésére.

A Rákóczi Zsigmond és kora című tárlat, amely a szerencsi Zempléni Múzeum történeti témájú állandó kiállítása már hosszú ideje az egyik legnépszerűbb bemutató. Mivel a múzeum nagyon szép történelmi környezetben, egy nevezetes műemléki épületben: a szerencsi Rákóczi-várban működik, az ide érkező látogatók igénylik, hogy színvonalas történeti témájú kiállítást tekinthessenek meg.

Az idáig  fennálló kiállítást 1994-ben nyitották meg. Hagyományos tabló-tárló rendszerű volt, szövegei és felirati egynyelvűek, nincs voltak alkalmazva benne interaktív elemek, a mai kor igényeinek már nem felelt meg.

 

 A régi kiállítás Rákóczi Zsigmond életútját mutatta be, valamint utalásokat tett a szerencsi vár építéstörténetére. Az új történeti témájú állandó kiállításunkban  - amellett, hogy a fő hangsúly továbbra is a dinasztiaalapító Rákóczi Zsigmondra helyeződik - kitekintünk a család későbbi történetére is, főként a Szerencshez kötődő vonatkozásokra. Felidézzük majd a Szerencsen született Rákóczi György alakját is, és bemutatjuk a vár legjelentősebb katonai eseményét, a fejedelem uralkodása alatt, a harminc éves háború alatt lezajlott 1644-es ostromot. Rákóczi László naplója alapján megtudhatjuk, hogy milyen szerepet játszott Szerencs a Rákócziak gazdálkodásában. A családfa, a birtoktérkép és az idővonal segítségével sok-sok ismeretet adunk át a korról, a nevezetes Rákócziakról, az országos politikában betöltött szerepükről.

Az új állandó kiállításunk megvalósításának első üteme várhatóan 2019. májusára készül el. Reméljük, látogatóink legalább annyira kedvelni fogják, mint az előző tárlatot. Az állandó kiállítás megrendezése szükségszerűen együtt jár felújítással is, hiszen hosszú évekre tervezzük nyitva tartását, a termeket előtte esztétikai és műszaki szempontból rendbe kell tenni. Ennek időtartamára kénytelenek vagyunk a múzeumot bezárni, de a műszaki felújítás elkészülte után újra kinyitunk, és a többi kiállítás megtekintését a kiállításépítési munkálatok mellet is biztosítjuk. Kedves látogatóink türelmét és megértését előre is köszönjük! 

  

Nyelvváltó

Információk

Nyitva tartás:


Hétköznapokon:

8.00-16.00 óra között

Szombat, vasárnap, ünnepnapok:

10.00-16.00 óra között

 

Belépőjegy árak:

Teljes árú jegy: 600 Ft

Kedvezményes árú jegy: 300 Ft

 

Tárlatvezetés:

    családoknak (6 főig)

        1500 Ft

    csoportoknak (7 fő felett)

        4000 Ft

 

Telefon: 47/777770

 

Cím:

3900 Szerencs, Huszárvár u 11.

 

E-mail: muzeum@szerencs.hu

Képeslap-katalógus

 Képeslapok

Állományvédelem

 

 Copyright © 2020 Zempléni Múzeum  Rights Reserved.