Zempléni Múzeum idén is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája című rendezvénysorozathoz, melynek keretén belül 2018. június 23-án szombaton 17 órától változatos programokkal vártuk látogatóinkat. Az idei év főszereplője maga a Szerencsi vár volt, ehhez kapcsolódó előadásokkal, kicsiknek és nagyoknak szóló programokkal vártunk minden kedves érdeklődőt.

A Zempléni Múzeum a Múzeumok Éjszakáját a hagyományoknak megfelelően a múzeumalapító dr. Petrikovits László szobránál történt tisztelgéssel nyitotta. Dr. Petrikovits László 1967. július 15-én kelt adománylevelében 400.000 képeslapot és más jellegű helytörténeti gyűjteményét ajánlotta fel Szerencs - akkor még község - javára. E nemes adomány teremtette meg a szerencsi múzeum gyűjteményének alapját, és a folyamatos állománybővítésnek köszönhetően országszerte mint "A Képeslapmúzeum" ismert. Fazekasné Majoros Judit igazgatónő és Nyíri Tibor polgármesteri feladatok ellátásával megbízott alpolgármester méltatták Petrikovits László emlékét és helyezték el a szobránál a koszorúkat.

 

 

 

A "Várak Magyarországon" címet viselő kamarakiállítást Fazekasné Majoros Judit igazgatónő nyitotta meg. A kiállítás keretében a történelmi és a mai Magyarország területén található várakról készült képes levelezőlapokkal hívtuk időutazásra látogatóinkat.

 

 

Múzeumpedagógiai foglalkozásaink során kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatták a várépítés és a vártervezés rejtelmeit, vállalkozókedvűek különleges technikákkal készíthettek várak metszeteit ábrázoló képes levelezőlapot.

 

 

Idei évben a szerencsi Rákóczi-vár kapta a főszerepet a Zempléni Múzeumban. Látogatóinkat a vár régészeti feltárásával és egykori kinézetének rekonstrukciójával ismertette meg két előadónk, László Csaba régész (Budapest) és Nagy Gábor építészmérnök (Pécs). László Csaba 1979 és 1991 között a szerencsi vár feltárását vezette, így a leghitelesebb forrásból ismerhettük meg a vár történetét, építészeti sajátosságait, a legenda és a valóság összevetését.

László Csaba történelmi forrásokon és saját kutatási eredményein keresztül mutatta be a vár építéstörténetét, majd vársétára invitált minket, ahol bejártuk az Urak Házát, a reneszánsz belső udvart, az ebédlőpalotát, megtekintettük az elbontott északi torony maradványait, a nyugati palotaszárnyat, majd a mosókonyhát. A múzeum erkélyén László Csaba több érdeklődői kérdésre válaszolt.

 

 

 

Következő előadónk, Nagy Gábor építészmérnök szintén utazásra invitált minket. Hosszas és alapos kutatómunka előzte meg a szerencsi vár külső és belső 3D-s rekonstrukcióját, az eddig elkészült munkát mutatta be Nagy Gábor, aki előadásában a rekonstrukciós folyamat nehézségeiről, kihívásairól is beszámolt, az által készített kisfilm és képek pedig 1625-be repítették a hallgatóságot.

 

 

 

Idén is jó hangulatban, tartalmasan telt a Múzeumok Éjszakája a Zempléni Múzeumban. Ezúton is köszönjük előadóinknak és minden kedves vendégünknek, hogy részvételükkel emelték Szent Iván éjjelének fényét!

 

Nyelvváltó

Információk

Nyitva tartás:


Hétköznapokon:

8.00-16.00 óra között

Szombat, vasárnap, ünnepnapok:

10.00-16.00 óra között

 

Belépőjegy árak:

Teljes árú jegy: 600 Ft

Kedvezményes árú jegy: 300 Ft

 

Tárlatvezetés:

    családoknak (6 főig)

        1500 Ft

    csoportoknak (7 fő felett)

        4000 Ft

 

Telefon: 47/777770

 

Cím:

3900 Szerencs, Huszárvár u 11.

 

E-mail: muzeum@szerencs.hu

Képeslap-katalógus

 Képeslapok

Állományvédelem

 

 Copyright © 2020 Zempléni Múzeum  Rights Reserved.