A Zempléni Múzeum kiállítása Kínában

b_150_100_16777215_00_images_hirek_kinai6.png

Ningbo város meghívására szerencsi küldöttség utazott 2015. június 4-én Kínába. Az  utat a HTCC (Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ) szervezte azzal a céllal, hogy kínai-magyar gazdasági és kulturális kapcsolatok ezáltal is fejlődjenek.

Ningbo Kína legfejlettebb gazdasági övezetében, a Jangce-deltában fekvő többmilliós lakosságú város, amely a többi keleti parti metropoliszhoz hasonlóan szédületes iramban fejlődik. Itt tartották 2015. június 7-17 között a közép- és kelet-európai országok gazdasági és kulturális expoját, ennek keretében nyílt meg a „Greetings from Hungary – Üdvözlet Magyarországról” című kiállítás. A Zempléni Múzeum képeslapgyűjteményének darabjai által bemutattuk Magyarország szépségét, nagyvárosait, természeti tájait, az idegenforgalmi nevezetességeket, kultúránkat. Szűkebb pátriánk, Szerencs és Tokaj-hegyalja a képeslapok mellett fotóanyagon is megjelent.  Nagy sikert aratott a helyi közönség körében, hogy a tárlaton kínai anyagot is kiállítottunk, ugyanis a 19. század végétől napjainkig a képeslapkiadás minden korszakából rendelkezünk a távol-keleti országban készült lapokkal. Amellett, hogy a főváros, Peking, a legfőbb nevezetességnek számító kínai nagy fal, a térség központja, Shanghai, a kínai történelem és kultúra megjelent a lapokon, még a fogadó városról, Ningboról is tudtunk - vendéglátóink nagy örömére -  régi képeslapanyagot kiállítani.

A képeslap az emberek közötti kapcsolattartás eszköze. Reméljük, hogy a képeslap-kiállítás is azt a célt szolgálja, hogy a különböző kultúrák – legyenek bármilyen távoliak is – békében, barátságban éljenek, kerüljenek közelebb egymáshoz.

© 2019 Zempléni Múzeum. All Rights Reserved.